Zamislite jednu veliku bačvu punu vode koja na svom dnu ima pet otvora. Svi otvori su zatvoreni čepom, a vaš zadatak je isprazniti bačvu u što kraćem vremenu. Šta ćete učiniti? Za pretpostaviti je da ćete odčepiti svih pet otvora kako bi voda istekla što brže, jel tako? No umjesto toga, vi odčepite samo jedan ili dva i čekate dvostruko ili trostruko duže.

Prema tome, ekstremno brzo topljenje masnoća jeste moguće, ali za to je potreban integralan pristup i fokusiranje na najučinkovitije elemente!! Mršavljenje samo pomoću dijete, samo pomoću treninga, samo pomoću nekakvog tretmana itd. – nije niti upola toliko delotvorno kao celokupni pristup problemu!

Najpre ćemo pokriti tri najvažnija elementa za brzo topljenje masnoća.

Prehrana:

Prehrana koja ubrzava topljenje masnoća treba se bazirati na namirnicama sa:

 • visokim termičkim efektom
 • niskim glikemijskim indeksom i
 • visokim udelom vlakana u sebi

I koliko god vam to zvučalo komplikovano i stručno, zapravo je poprilično jednostavno jer govorimo o „najobičnijem“ povrću (brokoli, spanać, blitvi, kupusu, kelju, zelenoj salati, svežim krastavcima, paprici, tikvicama i sl.) i kvalitetnim izvorima proteina (ribi, mesu, piletini, ćuretini, jajima, svežem siru…).

Naime, upravo te namirnice izazivaju nekoliko najpoželjnijih efekata na tijelo koje uopće možete poželjeti od svoje hrane: ubrzavanje metabolizma, držanje razine inzulina stabilnom, poboljšanje probave i eliminacije štetnih tvari iz organizma, povećavanje vjerojatnosti i učestalosti „otvaranja“ masnih stanica i korištenja masnih kiselina kao izvora energije itd. I kao dodatak svemu tome, navedene namirnice su u pravilu (vrlo) niskokalorične pa se nećete morati zamarati količinom svojih obroka nego ćete moći jesti puno opuštenije nego inače…

Trening:

Ključno pitanje nikada nije niti bilo: „Trening – da ili ne“? Ključno pitanje je: „Trening – koje vrste?“

Aerobni? Anaerobni? Lakoatletski? Teškoatletski? Akrobatsko-gimnastički? Plesno-koreografski? Borilački? Pilates? Yoga? Strongman? Funkcionalni? HIIT? MMA? EDT? GVT? SAQ…?

Tri najvažnija efekta koja želite postići u procesu topljenja masnog tkiva su:

 1. Ubrzavanje bazalnog metabolizma (do 24, 48 i više sati nakon odrađenog treninga)!
 2. Izgradnja kvalitetnog mišićnog tkiva!
 3. Trošenje velike količine kalorija tokom samog treninga!

Primijenite trening 3-4 x nedeljno (pon-sri-pet ili pon-uto-čet-pet) u trajanju od 30-45 minuta. A u danima bez treninga se što bolje odmorite – jer će vam trebati…

Oporavak:

Kao što sam malo ranije spomenuo, u danima bez treninga potrebno je kvalitetno regenerisati telo. Jer, ako tu zabrljate i ne osigurate adekvatne uslove i vreme za oporavak, cela priča će ići puno, puno sporije nego što bi mogla! A razlog zašto uopće čitate ovaj članak je kako biste masnoće istopili što brže, a ne sporije, jel tako?

Da biste to postigli, vaš se oporavak treba sastojati od nekoliko elemenata:

 • Kvalitetnog posttrenažnog obroka (unutar 60 minuta od završetka treninga)
 • Kvalitetnog sna tokom noći (7-9h) te kraćeg popodnevnog odmora (30-60 min)
 • Svakodnevnog boravka na suncu i svežem zraku, te opuštanja tela i uma kada je god to moguće (uz istovremeno izbegavanje stresa i živciranja)
 • Povremenog odlaska na bazen (s ciljem rasterećivanja zglobova od uticaja gravitacije i trenažnih opterećenja)
 • Povremenog odlaska u saunu (s ciljem opuštanja i izbacivanja toksina iz tela)
 • Povremenog odlaska na masažu (s ciljem regenerisanja mišićnog i vezivnog tkiva)

To su dakle tri najvažnija elementa za brzo topljenje masnoća, i ako njih kvalitetno i disciplinovano primienite u svom fat-loss procesu – postići ćete 90% željenih efekata u najkraćem mogućem vremenu! No, budući da je ovdje reč o maksimalno brzom topljenju masnoća – red je da na brzinu prođemo i ostale elemente koji mogu pomoći u ostvarenju tog cilja.

Prva dva od njih su – suplementacija (dodaci prehrani) i kozmetički tretmani! Oba elementa su vam verojatno jako dobro poznata, tako da oni mogu ubrzati procese koje ste pokrenuli.

Sljedeći element je retko na pameti onih koji su u procesu topljenja masti, a zapravo je jako važan! Ukratko, riječ je o podršci okoline! Naime, svi znamo da je psihologija u svemu (pa tako i u procesu mršavljenja) jako bitan faktor, i ako imamo pozitivan stav o konačnom ishodu onoga što radimo – najverojatnije će tako i završiti!

Upravo zato, kada budete u procesu mršavljenja probajte se okružiti ljudima koji vas podržavaju i koji iskreno žele da uspete u svom cilju. Jer, imati nekoga tko vas „podigne“ kada ste slabi i na ivici odustajanja – često znači razliku između konačnog uspeha ili neuspjeha!

I poslednji element (Ali samo po redoslijedu – nikako ne po važnosti!) je strpljenje! Kao što je Charles de Montesquieu mudro rekao: „Uspeh u većini stvari zavisi od toga – znate li koliko je vremena potrebno da ga ostvarite“, tako i vi unaprijed znajte da kilogrami i masnoće ne mogu otići preko noći. Jer, za postići stvarno vidljiv napredak u građi i obliku svog tijela (Toliko vidljiv da će vas svi vaši prijatelji zabrinuto pitati što se događa!?), potrebno je 3-4 meseca rada u kontinuitetu na sebi! Posebno naglašavam ovo „u kontinuitetu“ jer napredak dolazi u talasima (To su pokušaji vašeg tijela da vas prevari i navede na to da odustanete od mijenjanja stanja na koje se naviklo) i samo oni koji budu istrajni i u periodu kada rezultati ne budu adekvatni uloženom trudu će – doći do cilja!

A na cilju je tako dobro da će vam sve muke koje ste prošli odjednom izgledati puno manje i puno bezazlenije nego tokom samog procesa! A sad na posao – i sretno! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *